Beoordeeld 8.1

Login

E-mailadres: Wachtwoord:

Je account is nog niet bevestigd. Klik hier om een nieuwe bevestigingsmailtje te krijgen.

VELUX lichtkoepel

T


 

 

Kijk voor meer informatie op: http://www.velux.nl/particulieren/producten/plat_dak_producten/lichtkoepels

Testresultaten

 • Montage
  7.0
 • Prijs/kwaliteit
  8.0
 • Lichtopbrengst
  9.5
 • Accomodatie
  8.0

Getest door 2 personen

Algemene testresultaten

 • Rik:
  De dag dat de koepel werd bezorgd kreeg ik 2 pakketten binnen. Een doos van 54 kilo en een kunststof schaal welke er overheen moest komen. Het geheel zag er wat groot uit voor de 90 bij 90 die ik had besteld, maar buitenmaten zijn altijd wat meer als binnenmaten. Ik had echter niet ruim 10 centimeter aan iedere kant extra verwacht, wat het geheel op een oppervlak van 110 bij 110 brengt.

  Wat ik niet zeker wist is of het een elektrische koepel zou zijn of niet. Dit was me niet geheel duidelijk. Ik was aangenaam verrast dat het een elektrische koepel was geworden. Dit zorgt ervoor dat er ook wat extra ventilatie in de keuken is. Na installatie kan ik alleen maar zeggen dat er goed uit ziet.

  De lichtinval in de keuken is heel veel verbeterd. Nu hoeven we niet meer iedere ochtend en avond al vroeg de lamp aan te doen. Pas als het echt donker begint te worden moet de lamp aan. De manier waarop hij is geïnstalleerd zorgt wel dat ik nog wat schilderwerk heb ivm de afwerking, maar dat was ook wel verwacht. Er worden geen panelen geleverd om de binnenkant af te werken, dus dit is met hout afgewerkt. Likje verf erop en klaar voor de komende jaren.

  Afgelopen week heb ik al wat kunnen experimenteren met de bediening van de koepel door middel van de wat grote afstandsbediening. Hierbij viel op dat het kettingsysteem nog niet helemaal soepel liep. Af en toe hoor je een tik. Mogelijk is dit een tijdelijk probleem, maar dat kan ik nog niet zeggen. Ik heb ook na het openen  gekeken of het automatisch sluiten na een uur werkt. Dit gaat perfect. Helaas kun je niet zeggen dat er na enkele uren moet worden gesloten, maar tussen de 5 minuten en een uur is in stappen verdeeld (5, 10, 15, 20, 30, 45 en 60). Dit geeft wat opties. Wat ik nog niet heb gedaan is de afstandsbediening programmeren. Hiermee zou ik kunnen instellen dat ik het raam slechts 50 procent open wil doen en dat slechts 1 uur. Erg belangrijk vind ik dat niet, maar gezien de mogelijkheid er is. Iets anders wat ik nog niet heb uitgeprobeerd is de regensensor. Ook dit zal een dezer dagen worden getest.

  Ik ben erg tevreden over de koepel zelf, maar het installeren had wat voeten in de aarde. Dit lag absoluut niet aan Velux, maar meer aan de installateur. Ik had wat moeite afspraken met hem te maken en dit zorgde dat het lang duurde (qua doorlooptijd) voordat alles klaar was. Uiteindelijk was alles klaar en opgeleverd en ziet het er netjes uit. Alle elektra is omgelegd en werkt weer en de dakconstructie is voldoende ondersteund om de doorgezaagde balken te ondersteunen. Hier was wel 2 dagen werk met 2 personen voor nodig plus een dakdekker.

  Wat ik het belangrijkste vind om te testen moet ook eigenlijk nog komen. Hoe goed worden warmte binnen gehouden in de winter en  koelte in de zomer. Dit is iets waar ik nu nog niets over kan zeggen. Hopelijk kan ik daar later dit jaar iets over zeggen.
 • edith:
  Over de gehele breedte is de begane grond van het achterhuis met ca 2½ meter uitgebouwd. De uitbouw is gelijktijdig bij de bouw van het huis uitgevoerd. Het plafond bestaat uit betonnen panelen die deels ‘’hol’’ zijn (over de breedte van het huis). We hebben al langere tijd gezocht naar een lichtoplossing voor de uitbouw van ons huis. Door de uitbouw is het achterhuis daglichtarm en vrij donker, zelfs bij zonnige dagen. Een lichtkoepel leek de ideale oplossing te zijn. Helaas liet de dakconstructie dit niet toe. (De maximale uitspanning was maximaal 30 cm en te weinig voor een koepel). De bouwer van het huis ‘’durfde’’ het niet aan en zou de GIW garantie laten vallen… Uiteindelijk hebben we een creatieve oplossing gevonden. Aan het achterhuis zit een bijkeuken, die met een dichte deur in verbinding staat met het achterhuis. Het dak van de bijkeuken bestaat uit een houtconstructie. In dit dak liet zich makkelijk de benodigde ruimte zagen (een ruime M²) om een lichtkoepel te plaatsen. We hebben de bijkeukendeur vervangen door een glazen deur om het licht in de achterkamer te laten vallen. Er is een lichtkoepel geplaats van ca 100 bij 100cm. De koepel bestaat uit twee delen. Een venster waardoor het licht naar binnen valt en een koepel die daar weer overheen valt. De koepel gaat automatisch open en dicht met behulp van een transport ketting. De ketting is met een fraaie afstandsbediening te besturen. De ruimte tussen lichtkoepel en plafond is netjes afgetimmerd.

Positieve aspecten

 • Rik:
  Dubbel glas in de koepel. Dit zal warmte en koude buiten moeten houden. Solide constructie Makkelijk  bedienbare afstandsbediening. De kan ook voor meerdere velux producten worden geprogrammeerd. (iets wat ik voorlopig nog niet in mijn huis zie gebeuren.)
 • edith:
  Het geheel is fraai weggewerkt en laat de uitstraling van het huis in takt. Het gebruiksgemak is hoog. De lichtopbrengst is enorm. Er is genoeg lichtinval om via de bijkeukendeur het achterhuis met natuurlijk daglicht te vullen. Een bijkomend voordeel is dat het raam open kan. Hierdoor kan de ruimte goed luchten. De koepel is makkelijk te openen en te sluiten met de afstandsbediening die ook is uitgerust met een timer. Bij regen gaat de koepel automatisch dicht omdat een regensensor in de koepel geïntegreerd is. Omdat de koepel ‘’contactvrij’’ over het raam gemonteerd is, heb je vrij weinig last van regen-lawaai, ook als het stevig regent.

Negatieve aspecten

 • Rik:
  Er is gebruik gemaakt van een kettingsysteem. Dit is een solide systeem verwacht ik, maar hij tikt bij het openen en sluiten omdat de schakels over een geleider gaan. De afstandsbediening is wat groot en lomp. Een kleine compacte afstandsbediening zou denk ik mooier zijn geweest.
 • edith:
  Het is een aardige investering. De investering weegt wél op tegen de lichtopbrengst. Het kan onder de 'kap' knap warm worden. Een lichtkoepel die niet open zou kunnen is af te raden.

Eerder getest in deze categorie