Beoordeeld 8.7

Login

E-mailadres: Wachtwoord:

Je account is nog niet bevestigd. Klik hier om een nieuwe bevestigingsmailtje te krijgen.

Somfy TaHoma® pakket

Huisautomatisering = Home Motion

Somfy noemt huisautomatisering Home Motion. Home Motion stelt u in staat altijd uw huis te controleren, bijvoorbeeld met voorgeprogrammeerde scenario’s of als u van huis bent. De Somfy zon- en windsensoren houden de actuele weersomstandigheden in de gaten en geven een signaal naar bijvoorbeeld de zonwering of deze moet zakken of omhoog gaan op basis van meting. Bovendien kunt u met een individuele afstandsbediening elke functie afzonderlijk aansturen én controleren op de juiste werking. En nu komt het mooie: de signalen worden draadloos overgebracht waardoor er geen grote investeringen in de bedrading nodig zijn.

Zó simpel werkt het

Met Home Motion worden de door u geselecteerde elektrische componenten in uw huis in werking gesteld conform door u vastgelegde scenario’s. Volautomatisch. Voorbeeld: u hebt de gewoonte om ’s morgens bij het wakker worden de gordijnen open te doen, de rolluiken omhoog, het alarm af, de cv op de gewenste temperatuur, het terrasscherm naar beneden. ’s Avonds heeft u weer een serie andere handelingen. Home Motion voert elk scenario feilloos uit. En bent u buitenshuis, dan komen zon- en windsensoren indien nodig automatisch in actie

Bedien je huis met je smartphone! Dat kan met Tahoma®.

Tahoma® is een uitbreiding op Home Motion. Met behulp van uw smartphone, tablet of PC én uw unieke inlogcode heeft u rechtstreeks toegang tot alle geselecteerde producten in uw huis via de App. U geeft elke gewenste opdracht en u krijgt onmiddellijk antwoord op uw scherm: of en hoé de opdracht is uitgevoerd! Zo zijn er heel veel functies in huis die u – waar ter wereld u ook bent! – razendsnel en uiterst eenvoudig kunt monitoren en aansturen. 

Kijk voor meer informatie op: https://www.somfy.nl

Testresultaten

 • Gebruiksgemak
  8.8
 • Degelijkheid
  9.0
 • Gebruikshandleiding
  8.0
 • Installatie
  8.8
 • Uiterlijk / Design
  8.8
 • Bediening (knoppen)
  8.8

Getest door 5 personen

Algemene testresultaten

 • Jan Maarten:
  Het Somfy TaHoma pakket bestaat eigenlijk uit 2 dingen. Een klein, strak design, boxje van 12*12*5 cm die je op een vrije poort van je router aansluit. Daarnaast de website/app om vervolgens aan de slag te gaan. Je moet het systeem leren je somfy en velux afstandsbedieningen te herkennen. Dat is makkelijk voor somfy, voor velux wat ingewikkelder. Als dit eenmaal ingevoerd is, is het een kwestie van je app openen om een screen te openen, of te sluiten. Daarnaast bestaan er prachtige gadgets voor het systeem. Schakelpluggen waarmee je verlichting kunt schakelen, thermostaten, gordijnrails en sloten.
 • Ben:
  Nadat de Tahomabox probleemloos was geïnstalleerd en de sensoren en schakelaars in huis waren gedetecteerd door de Tahomabox ben ik scenario’s gaan maken. Een scenario is een opdracht of een set van opdrachten die worden uitgevoerd. Ben eerst wat gaan uitproberen met de aangesloten sensoren en schakelaars. Heb inmiddels twee extra Velux powerplug io aangeschaft en probleemloos geïntegreerd in mijn huis. Het heeft mij geholpen om mijn te maken scenario’s eerst te ordenen op papier. Daarna in alle rust de inmiddels meer dan 20 verschillende scenario’s ingevoerd.
 • Willem:
  Het Somfy pakket wat in mijn twee jaar oude woning vakkundig door de lokale dealer is geïnstalleerd omvat twee IO screens, een IO pergola, een aantal RTS verlichtingsmodules, IO lichtsensor, IO windsensor en uiteraard de Tahomabox. De dealer heeft mij bij de bouw van mijn woning al enthousiast gemaakt voor IO en de Tahoma, dus heb ik bewust gekozen voor zonwering met bediening via het tweeweg IO protocol. Tevens is door Somfy in een bestaand Facetlight binnengordijn een Somfy RTS motor ingebouwd. Na een korte uitleg van de installateur ben ik zelf aan de slag gegaan met de configuratie. Het vergde enig puzzelwerk om de webinterface te doorgronden, maar daarna ging het beheren en configureren erg gemakkelijk. Mijn ervaring is dat het verstandig is om eerst goed na te denken over de scenario’s die je wilt maken. Anderzijds is een scenario zo weer gewist en opnieuw aangemaakt. Ik heb inmiddels een 14 tal scenario’s aangemaakt o.a. voor in- en uitschakelen van buitenverlichting bij zonsondergang en zonsopgang, het sluiten van een screen en tegelijkertijd openen van de Facetlight – erg handig- en het sluiten en openen van de pergola met aansturing door de lichtsensor. Verder uitbreiding met Somfy gordijnrails en meer lichtmodules zit in de planning. Ik had al eerder bij een bouwmarkt een huisautomatiseringsproduct met internet control station aangeschaft, dus kan ik de Somfy Tahoma box en schakelmodules daar mee vergelijken.
 • Toon alles

Positieve aspecten

 • Jan Maarten:
  Het systeem werkt fantastisch. Op vakantie in het buitenland bedenken dat het gordijn op het veluxraam dicht moet. Het kan allemaal. Maar de grootste winst zit hem in het feit dat je niet allemaal verschillende afstandsbedieningen voor je screens , stopcontacten en ramen hebt (een ze liggen ook vaak niet waar je dacht dat je ze opgeruimd had). Even iphone of Ipad pakken en op NAAM een screen selecteren. Nooit meer het foute screen dicht. Dat je scenario's kunt maken is fantastisch. Een Scenario is een set van verschillende handelingen. Dus bv 2 screens's dicht en 1 half dicht, plus het licht aan omdat je TV wil kijken. Scenario "TV kijken" maken en 1 druk op de knop en het is klaar. Elke keer weer ! Super ! Maar ook op zonsondergang je screens open. Het kan allemaal. Ik wil heel snel meer! Meer schakelpluggen, de elektrische gordijnrails, de theromostaat. En zodra de screens aan vervanging toe zijn komen er IO motoren in!
 • Ben:
  De Tahomabox is een laagdrempelig, betrouwbaar en goed doordachte huisautomatisering oplossing. De kleine sensoren, zoals de deur/raamcontacten zijn geen dissonant in het interieur. Mijn advies is om de “Tahoma HD” app aan te schaffen voor de iPad, werkt zeer prettig! Somfy Tahoma werkt op een positieve manier verslavend en uitbreidingen zullen zeker niet uitblijven. Mijn eindoordeel over de Somfy Tahoma huisautomatisering is dan ook: de meest eenvoudige stap naar controle, veiligheid en comfort in en om het huis.
 • Willem:
  Somfy huisautomatisering met als spil de Tahoma box is een goed doordacht totaal concept, vrij eenvoudig in te stellen en te bedienen zowel in huis als buitenshuis via internet. Het Somfy systeem vind ik zeer goed scoren qua uitstraling, kwaliteit, betrouwbaarheid, veiligheid, bediengemak, uitbreidbaarheid en comfort. Er zit zelfs een alarmsysteem en aansturing voor (zone)verwarming (in samenwerking met Honeywell) in het concept. Tevens levert onze Somfy dealer uitstekend advies en ondersteuning. Ik zou Somfy huisautomatisering en de Tahoma box iedereen aan willen bevelen!
 • Toon alles

Negatieve aspecten

 • Jan Maarten:
  heel erg weinig! Het is jammer dat de App niet draait als je de Ipad draait (dus moet hij altijd rechtop staan) De mogelijkheden zijn nog groter als je I.O. motoren op je screens en sensoren hebt. Dat betekent dat je bij de aanschaf van je screens al moet nadenken of je ze later via Tahoma wil besturen. De IO zit bij ons alleen op de velux ramen. IO wil zeggen dat het systeem ook een terugmelding geeft van de stand van de ramen. Onze screens zijn RTS en die geven geen terugmelding. Dus je zegt open/dicht/half maar je kan op afstand niet checken of een screen open of dicht is. De IO-velux ramen kan zie je op de app hoe ver ze open staan en kan je traploos verder openen en sluiten
 • Ben:
  Negatieve ervaringen heb ik niet. Een opmerking is dat de informatie button in de iPad app beperkte informatie geeft over de uit te voeren handeling. Daarentegen is de papieren handleiding zeer duidelijk van opzet en voorzien van een stap voor stap uitleg. Hiermee is moeiteloos inrichten van de gewenste geautomatiseerde handelingen echt kinderspel.
 • Willem:
  Ik heb de volgende negatieve punten (ik ben kritisch): De (meer)prijs van de diverse op afstand bedienbare producten vind ik vrij hoog, zeker in vergelijking met de “bouwmarkt” producten. Uiteraard krijgt men met Somfy betere kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid (met het IO protocol) maar om de gemiddelde consument te verleiden tot het kopen van Somfy producten, denk ik dat de prijs omlaag moet en zal Somfy het hele scala aan huisautomatiseringsproducten meer moeten promoten. De meeste mensen in mijn omgeving kennen Somfy namelijk alleen als besturing van zonneschermen. De handleiding van de Tahoma box vind ik wat summier ten aanzien van de configuratie. Zoals eerder gezegd, is er met enig puzzelwerk wel uit te komen. De configuratie van de Tahoma via de webinterface vind ik voor verbetering vatbaar en tevens mis ik enkele functies. Zo zou ik bijvoorbeeld meer scenario’s aan een lichtsensor willen kunnen koppelen en de lichtsterkte instelling fijner willen kunnen regelen. In bepaalde vensters wordt tekst pas volledig weergegeven, als je deze met de muis aanwijst, wellicht omdat het Tahoma scherm niet beeldvullend is. De IO windsensor wordt in zijn geheel niet door de Tahoma box gelezen, wat ik een gemiste kans vind. Verder is het niet mogelijk om scenario’s na elkaar met een tijdvertraging na zonsondergang en zonsopgang uit te voeren. Met het bouwmarkt product kan dit wel. Ten aanzien van de verlichtingsmodules mis ik inbouwdimmers voor Halogeen en LED verlichting. De “bouwmarkt” producten omvatten al enige jaren miniatuur Halogeendimmers en LED verlichting is sterk in opmars, dus ik hoop dat Somfy op korte termijn met Halogeen én LED dimmers (voor inbouw) gaat komen, bij voorkeur met het IO protocol (de huidige verlichtingsmodules hebben nog het oudere RTS protocol). De stekerdoos ontvangers vind ik veel te groot en te lomp. Het abonnement voor de Tahoma box is mijns inziens niet iets waar de consument op zit te wachten. Met de app voor Android apparaten zijn alle Somfy producten te bedienen, maar instelmogelijkheden zijn er amper. Ik mis met name de instelling van de lichtsensor. Enkele systeemmeldingen worden in het Duits weergegeven. De bedieningsicoontjes mogen wat mij betreft wel wat kleiner zodat er meer op één scherm passen. Tevens zou ik met minder handelingen een commando willen kunnen uitvoeren.
 • Toon alles

Eerder getest in deze categorie